Hundvalpar.nu

Välja kön

Hem > Välja kön

Hundar – att välja kön på din valp

När du bestämt dig för att skaffa en valp, hittat den ras som passar dig och din familj samt även hittat en uppfödare som passar er så kommer nästa val. Ska du ha en tik eller hane? Många uppfödare låter inte alltid valpköparen välja fritt vilken valp de får, eftersom de oftast känner valparna och vet vilken som skulle passa er bäst. Ofta räcker det med att ni berättar vad för slags hund ni söker, så ser uppfödaren till att du får rätt valp. Om du dock vill bestämma själv och har den möjligheten, se till att du träffar valparna flera gånger innan du bestämmer dig. På så vis kan du se hur de olika valparna beter sig och även se skillnader på dem.

Hundar som individer

En del anser att man inte ska välja hund utifrån kön, utan istället fokusera på hunden som en individ. Dock kan det finnas vissa skillnader på en tik och en hane som man kan ta i beaktande. En tik kan vara mer självständig och egensinnig än vad en hanhund är. De är ofta lekfulla även när de blir äldre. En hane kan vara mer foglig, men lite svårare att ha och göra med när de kommer i närheten av en tik som löper. Tikar löper med 9 månaders mellanrum, vilket också är något man ska tänka på då vissa av dem kan bli irriterade eller nedstämda. Hanhundar blir ofta mycket större än tikarna, vilket även gör dem starkare och kan vara svåra att hantera för barn och dig som är äldre. Dock kan även tikar dra i kopplet, en hel del faller på dig som uppfostrar din valp.

Ju äldre hundar blir, desto mer bekvämare kan tikarna bli och därmed kännas lite tråkiga, medan hanhundar gärna fortfarande på äldre dar håller sig aktiva och alerta.

Har du tänkt tävla med hunden är en hane att föredra, då vissa tävlingar inte tillåter att du deltar när din hund löper. Däremot är tikar bättre om du tänkt använda din hund i jakt, eftersom de inte lika lätt blir distraherade på det sätt en hanhund kan bli om en löptik befinner sig nära.